przepisy na sosy
SOS TATARSKI
Składniki:
- majonez 100 ml
- jajka 2 sztuki
-ogórki korniszone 6 sztuk
-cytryna 1 sztuka
-natka pietruszki 0,5 pęczka
- cukier 1 szczypta
-śmietana 2 łyżki
Przygotowanie
Jajka ugotuj na twardo i po wystudzeniu obierz i drobno posiekaj
ogórki oraz natkę pietruszki także drobno posiekaj
majonez oraz śmietanę dokładnie wymieszaj
dodaj poprzednie składniki i wymieszaj
sos dopraw szczyptą cukru oraz sokiem z cytryny
Odstaw na godzinę przed podaniem do lodówki .
SOS BESZAMELOWY
składniki :
- mleko 2 szklanki
-mąka pszenna 3 łyżki
-masło 3 łyżki
przygotowanie
na rozgranym maśle zasmaż mąkę ( uważaj , żeby masło się nie przypaliło), zdejmij z ognia
dodaj 1/3 zimnego mleka energicznie mieszając trzepaczką
kiedy składniki będą połączone bez grudek dodaj resztę mleka .Sos postaw na gaz , gotuj do momentu w którym zgęstnieje .
SOS TZATZIKI
składniki :
-ogórek 2 sztuki
-jogurt naturalny 50 ml
-koperek 0,5 pęczka
przygotowanie :
Ogórki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach
Jogurt wymieszaj z ogórkami
dodaj posiekany koperek
Najlepiej , żeby sos był schłodzony.